ΚΥΚΛΟΣ TISSIER

Christian Tissier 8o Dan Aikido Aikikai, Shihan

l-1427287735-shihan-christian-tissier-8o-dan-aikikai-seminar-213x300
Ο Christian Tissier γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1951 στο Παρίσι. Ξεκίνησε να ασκείται στο Aikido το 1962 με το Jean-Claude Tavernier και πολύ γρήγορα συνέχισε με το sensei Nakazono. Θεωρήθηκε αμέσως ως ένας ιδιαίτερα ικανός μαθητής, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2ο Dan του απονέμεται από το δάσκαλό του το 1968, σε ηλικία μόλις 17 ετών.

Ήταν τον Ιανουάριο του 1969 που πραγματοποίησε το όνειρο του: ταξίδεψε στην Ιαπωνία, το παγκόσμιο κέντρο της τέχνης που είχε επιλέξει, για να συναντήσει και να προπονηθεί με τους μεγαλύτερους δασκάλους του Aikido. Ξεκίνησε για μια διαμονή 6 μηνών, για να μείνει, τελικά, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου 7 χρόνια.

Εκπαιδεύτηκε με όλους τους δασκάλους του Aikikai και κυρίως με το Doshu, το Seigo Yamaguchi (ο οποίος αποτέλεσε αγαπημένος του δάσκαλος), το Mitsugi Saotome και το σεβάσμιο δάσκαλο Osawa, τεχνικό διευθυντή του Aikikai.

Θα εκπαιδευτεί παράλληλα στο Kenjutsu, καθώς, επίσης, και στο kick-boxing για διασκέδαση.

Εκτός από τα μαθήματα στις πολεμικές τέχνες, ο Christian Tissier θα σπουδάσει Ιαπωνικά στο “Tokyo School of the Japanese Language” και στο “Sophia University”. Παράλληλα, για να κερδίζει τα προς το ζην, διδάσκει Γαλλικά στο λύκειο και στο Γαλλοϊαπωνικό Ινστιτούτο του Τόκιο.

Είναι στο 4ο Dan όταν αποφασίζει να επιστρέψει στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1976. Ιδρύει, λοιπόν, στο Vincennes, στα προάστια του Παρισιού, τον Kύκλο Christian Tissier (Cercle Christian Tissier) απ’ όπου θα βγουν πολυάριθμοι εκπαιδευτές και η πλειοψηφία των μελών του τεχνικού συμβουλίου της F.F.A.A.A..

Πάντα σε στενή επαφή με την Ιαπωνία, θα του απονεμηθεί το 5ο Dan το 1981 και το 6ο το 1986. Η Γαλλική επιτροπή του απονέμει το 7ο Dan το 1997 και η ίδια βαθμίδα από το Aikikai θα του απονεμηθεί από τον ίδιο το Doshu Kisshomaru Ueshiba, παρουσία του μελλοντικού διαδόχου του, του γιου του Moriterou Ueshiba, τον Ιανουάριο του 1998.

Τον Ιανουάριο του 2016 του απονεμήθηκε το 8o Dan από τον Moriteru Ueshiba, μεγάλη τιμή και αναγνώριση για την προσφορά του στον κόσμο του Aikido.

Πλέον, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δασκάλους της τέχνης του Aikido, έχοντας δώσει πάνω από χίλιες μαύρες ζώνες και πραγματοποιώντας πολυπληθή σεμινάρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

http://www.christiantissier.com/